Dostupni linkovi

Moskva:Srbija na spisku zbog Kosova


Ruska vlada je uvrstila Srbiju sa Kosovom na spisak zemalja sa "složenom društveno-političkom situacijom" isključivo zbog Kosova.

Kako je rečeno agenciji Beta u ministarstvu spoljnih polova Rusije, u skladu s tim, odluka o povećanju plate diplomatama u Srbiji, odnosi se isključivo na diplomate koje se nalaze na Kosovu.

"Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, te je u spisak zemalja sa takvom situacijom navedena Srbija", objasnio je ruski diplomata.

Prema njegovim riječima, ta odluka vlade predstavlja unutrašnji dokument, u "njemu nema politike" i služi isključivo za regulisanje unutrašnjih odnosa u državnom aparatu.

"Ne treba da se sjekirate. Ništa se nije promijenilo", dodao je taj diplomata.

Na sajtu ruske vlade, u zaglavlju "dokumenti", objavljena je odluka od 3. juna 2011. godine, pod brojem 438, o pružanju dodatnih garancija ruskim diplomatama koje rade u zemljama sa "složenom društveno-političkom situacijom", ili u zemljama gdje je na snazi vanredno stanje, odnosno oružani konflikt.

Države sa složenom društveno-političkom situacijom definisane su kao države gde postoji "složena i eksplozivna društveno-politička situacija kao posledica neefikasnosti centralne vlasti, zaostalog ekonomskog sistema, energetske zavisnosti, niskog standarda stanovništva i rasta kriminaliteta".

Diplomate će u tim zemljama imati plate veće za 20 odsto i beneficirani radni staž, pa će im se jedan dan računati kao dan i po.

U toj kategoriji navedene su 22 države, a među njima je i, kako je navedeno "Republika Srbija (Kosovo)".
XS
SM
MD
LG