Dostupni linkovi

Sirijska opozicija formirala nacionalno vijeće



Aktivisti sirijske opozicije formirali su Nacionalno vijeće koje će predvoditi borbu za svrgavanje režima predsjednika Bashara al-Assada koja traje već više od tri mjeseca, kako bi se "međunarodna zajednica upoznala s njihovom borbom".

Glasnogovornik sirijskih aktivista Jamil Saib rekao je kako je cilj ovog vijeća da se opozicijske snage udruže kako bi podržale revoluciju i da se međunarodna zajednica upozna s njihovom borbom.

Saib je istaknuo da su zemlje diljem svijeta vrlo brzo pozvale libijskog čelnika Moamera Gadafija da ode s vlasti nakon što je njegov režim počeo nasilno gušiti proteste, ali da to nisu učinile u Siriji.

U međuvremenu, sirijska novinska agencija SANA kratko je izvijestila da bi sirijski predsjednik danas trebalo da održi govor o događajima u zemlji u kojoj od sredine marta traje nasilje.

Prema podacima kojima raspolažu organizacije za zaštitu ljudskih prava u Siriji je do sada ubijeno skoro 1.300 civila i 340 pripadnika snaga sigurnosti, a 10.000 ljudi je uhapšeno, dok je zbog napada vojske koja pokušava ugušiti pobunu protiv Assadova režima u susjednu Tursku prebjeglo 10.000 Sirijaca.
XS
SM
MD
LG