Dostupni linkovi

Na Balkanu 73.000 izbjeglica žive u siromaštvuU četiri zemlje regije zapadnog Balkana više od 73.000 izbjeglica živi ispod granice siromaštva, a procjene govore da bi za njihovo zbrinjavanje bilo potrebno između 500 i 600 miliona eura, izjavio je šef ureda UNHCR-a u Srbiji Eduardo Arboleda.

Podatke i procjene o tome iznijeli su na posljednjem sastanku u Beču predstavnici vlada Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, rekao je Arboleda u povodu Međunarodnog dana izbjeglica.


Vlada Srbije je identificirala 45.000 izbjeglica u stanju nužne potrebe, BiH 14.000, Hrvatska 8.500 i Crna Gora 6.000, rekao je Arboleda, a sve zemlje uradile si i realne projekcije potrebnih financijskih sredstava.

"S obzirom na to da u Srbiji živi najveći broj iznimno ugroženih izbjeglica, procjene govore da je za njihovo zbrinjavanje potrebno između 300 i 350 miliona eura", naglasio je šef UNHCR-a.

Prema njegovim riječima, Srbija je s pravom insistirala da prioritet u zbrinjavanju imaju ljudi iz kolektivnih centara, kojih sada ima samo 700, zatim oko 25.000 izbjeglica u privatnom smještaju koji žive ispod granice siromaštva i socijalno ugroženi nositelji stanarskog prava u Hrvatskoj."Problem je bio u tome što Hrvatska nije pružila informacije o izbjeglicama, bivšim nositeljima stanarskih prava", rekao je Arboleda.

Zato je Međunarodna organizacija za migracije, u suradnji s Komesarijatom Vlade Srbije za izbjeglice, organizirala anketu koja je omogućila i nositeljima stanarskog prava da izraze vlastite potrebe. Prijavilo se, kako je naveo, između 14 i 18 hiljada nositelja stanarskog prava, utvrđeno je ko su među njima najugroženiji i oni su uvršteni u korisnike regionalnog projekta zbrinjavanja.

On je najavio da će 21. juna u Ženevi biti održan sastanak na kome će predstavnici UNHCR-a potencijalnim donatorima predočiti rezultate dosadašnjeg rada na regionalnom projektu zbrinjavanja izbjeglica.
XS
SM
MD
LG