Dostupni linkovi

Nato priznao da je promašio cilj u Tripoliju


NATO je u nedjelju priznao da je u napadu na skladište raketa u Tripoliju jedan projektil promašio cilj i možda izazvao civilne žrtve. "

Oružje nije pogodilo planirani cilj...što je moglo izazvati određeni broj civilnih žrtava", navodi se u saopćenju objavljenom u Napulju.

"NATO žali zbog gubitka života nedužnih civila", navodi se u saopćenju. "Premda još utvrđujemo okolnosti ovog događaja, postoje naznake da je incident izazvan problemom na sustavu oružja".

Dosad je u ovoj operaciji izvedeno više od 11.500 letova i svaka se akcija planira i izvodi s izuzetnom pozornošću kako bi se izbjegle civilne žrtve, navodi NATO. Libijske vlasti objavile su u nedjelju da je dvokatnica u kojoj je živjelo pet obitelji uništena tokom noći u bombardiranju siromašne četvrti Al-Aradi, na istoku Tripolija.

Glasnogovornik libijskog režima Musa Ibrahim rekao je da je očekivao i veći broj žrtava, jer je najmanje 15 članova obitelji Al-Garari s djecom živjelo u uništenoj zgradi. Optužio je NATO da namjerno gađa civile, čime je pokazao svoju "okrutnost".
XS
SM
MD
LG