Dostupni linkovi

Jahjaga: Opcije podele ili razmene teritorija nisu rešenje


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da Kosovo ni sa kim neće razgovarati oko unutrašnjih pitanja i da opcije podele ili razmene teritorija nisu rešenje.

"Ne razgovarmo ni sa kim, a posebno ne sa Srbijom, kako kažu, oko podele ili razmene teritorija. To nisu nikakva rešenja i ona ne doprinose stabilnosti i miru u regionu. Istovremeno ona ne predstavljaju nikakvu evropsku perspektivu a nisu ni dobar primer", rekla je Jahjaga u intervju za prištinski dnevnik Kosova Sot.

Upitana da li postoji mogućnost da pitanje podele Kosova bude tema razgovora, Jahjaga je odgovorila da ne može da kaže da li će Beograd izneti takav zahtev iako, kako je navela, strane u dijalogu nemaju mandat za to.

"Ne mislim da Beograd i Priština imaju takav mandat i ne mislim da će evropski posrednik prihvatiti koncept koji pripada prošlim vekovima i koji može da izazove lančanu reakciju. Ako Beograd otvori tu temu (podele), uzimajući u obzir etničku mapu, ne mislim da Srbija može ostati u sadašnjim granicama", rekla je predsednica Kosova.

Jahjaga je ocenila da je dijalog Prištine i Beograda važan za dobrobit obe zemlje, za njihove građane i čitav region.
XS
SM
MD
LG