Dostupni linkovi

Trojica "Puma" osumnjičena za ubojstvo četvero civila u BiH


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je istragu protiv trojice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Pume" zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila, usmrtivši četiri osobe u BiH u akciji "Južni potez".

Protiv te trojice (1968., 1974. i 1974.) predložen je pritvor zbog težine počinjena djela, a protiv drugoosumnjičenika i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, objavljeno je u petak na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH.

Sumnja se da su od 10. do 11. listopada 1995. na području Dabraca i Bočaca (mjesta između Mrkonjić Grada i Banje Luke) kao pripadnici 7. gardijske brigade za vojne akcije "Južni potez" u tijeku međunarodnog vojnog sukoba s vojskom tzv. Republike Srpske usmrtili više nepoznatih civila.

Na županijskom sudu u četvrtak su ispitana sva tri osumnjičenika te je istražna sutkinja Erna Dražančić jednog od njih pustila da se brani sa slobode, drugoga je zadržala, a treći, Šavorić, otprije je u pritvoru.

Šavoriću se, naime, već sudi na zagrebačkom Županijskom sudu zajedno s još šestoricom "Puma" za ubojstvo šest ratnih zarobljenika pripadnika vojske tzv. Republike Srpske, a po nalogu zapovjednika "Puma" pokojnog Ivana Koradea.
XS
SM
MD
LG