Dostupni linkovi

Marokanski kralj predstavio glavne crte ustavnih promjena


Kralj Maroka Mohamed VI izneo je sinoć u obraćanju naciji spisak ustavnih reformi koje će, kako je naglasio, pretvoriti tu sjevernoafričku zemlju u ustavnu monarhiju.

Kralj Mohamed VI rekao je da su reforme odgovor na želje Marokanaca za većom demokratijom u zemlji i za jačanjem parlamentarnog sistema.

Kralj međutim ostaje vhovni komandant vojske a novi član ustava ga zvanično određuje i kao najvišeg vjerskog autoriteta u zemlji.

Reforme predstavljene u govoru su rezultat tromjesečne revizije ustava po nalogu kralja poslije izbijanja protesta u zemlji u februaru.

Kao i većina zemalja na Bliskom istoku, Maroko je zahavatio talas narodnih protesta u kojima se traže reforme, mada oni nisu bili tako velikih razmjera kao u drugim zemljama regiona.

Kralj je rekao da ustavna reforma "potvrđuje odlike i mehanizme parlamentarne prirode marokanskog političkog sistema" i postavlja osnove za "efikasan, racionalan ustavni sistem čiji su glavni elementi ravnoteža, nezavisnost i podjela vlasti a glavni cilj sloboda i dostojanstvo građana".

Prema novom ustavu premijer je "šef vlade" i bira se iz partije koja je dobila najviše glasova na izborima, i ne određuje ga kralj.

Aktivisti prodemokratskog pokreta "Februar 20" ocijenili su ove promjene kao kozmetičke.
XS
SM
MD
LG