Dostupni linkovi

Hadžiću bi mogao suditi posebni sud u Hagu


Goran Hadžić, fotografija iz 1991.
Goran Hadžić, fotografija iz 1991.
Poslednjem haškom beguncu Goranu Hadžiću sudiće posebno telo nazvano rezidualni mehanizam ukoliko ne bude uhapšen do 30. juna 2012. godine, izjavila ja za RSE Nerma Jelačić, portparolka Haškog Tribunala.

Osnivanje rezidualnog mehanizma predviđeno je rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz decembra 2010. Tim dokumentom planirano je da haškim optuženicima koji ne budu uhapšeni do kraja juna iduće godine umesto Haškog trubunala, čiji mandat ističe 2014, sudi novi sud, rekla je Nerma Jelačić.

„Ukoliko Goran Hadžić bude uhapšen do 30. juna sledeće godine sudiće mu Tribunal u ovoj formaciji u kojoj postoji sada. Ako se uhapsi od prvog jula te godine, sudiće mu rezidualni mehanizam. To je telo koje će biti uspostavljeno da završi poslove koje Tribunal za bivšu Jugoslaviju, kao i onaj
"Arhiva Haškog tribunala ostaje pri tom telu i ne šalje se nigde u region, i imaće mogućnost da privede kraju žalbene procese“, pojašnjava Jelačić.

za genocid u Ruandi, ne uspeju da privedu kraju za vreme svog mandata“, rekla je Jelačić.

Suđenja će izgledati isto kao i u sadašnjem Haškom tribunalu, i taj sud će se nalaziti u istom gradu.

„To telo biće takođe u Hagu, ali još nismo sigurni na kojoj lokaciji. Biće jedan tužitelj, glavni tužitelj kao i sada, i biće međjunarodne sudije koje će suditi ili beguncu, ukoliko bude uhapšen nakon pomenutog datuma, ili će provoditi žalbene procese koje ne završi Haški tribunal. Ukoliko se ne bude bavilo tim sudskim procesom, što će biti ako bude uhapšen ranije, onda će to biti manje telo koje će imati pedesetak zaposlenih. Ali imaće i sudije, tužiteljstvo i sekretarijat. Imaće i arhivu, znači arhiva Haškog tribunala ostaje pri tom telu i ne šalje se nigde u region, i imaće mogućnost da privede kraju žalbene procese“, pojašnjava Jelačić.

O tome da li Haški sud ima neke informacije o eventualnom napretku u potrazi za Goranom Hadžićem Nerma Jelačić kaže.

„Mogu samo ponoviti ono što je tužitelj Serž Bramerc rekao u Njujorku 6. juna u svom izveštaju. A to je da se nada i da insistira na brzom hapšenju Gorana Hadžića i da se za taj rezultat okreće vlastima Republike Srbije.“

Udebljali se u zatvoru

Na spekulacije da je zdravlje Ratka Mladića, optuženog za genocid u Bosni i Hercegovini, možda toliko ugroženo da neće moći da mu se sudi, Jelačić kaže da sud ne može da objavljuje detalje o zdravstvenom stanju pritvorenika i da i taj haški optuženik u Ševeningenu ima najbolju medicinsku negu.

Nerma Jelačić, foto: Branko Vučković
„Ono što mogu da kažem je da je Ratko Mladić imao niz lekarskih pregleda od kada je stigao u pritvorsku jedinicu i na osnovu tih mnogobrojnih zdravstvenih kontrola nemamo nikakav zaključak ili indicije da on ima neku bolest koja je opasna po život“, navodi Jelačić.

Nerma Jelačić rekla je za naš program da Haški tribunal još zvanično nije dobio zahtev advokata Franca Kosa, optuženog za genocid u Srebrenici, da Ratko Mladić iz Haga svedoči video linkom na suđenju u Bosni i Hercegovini, ali je dodala da je to, kao i u slučaju pogibije dvojice vojnika u kasarni Topčider u Beogradu, formalno-pravno moguće.

„Pravilnik Haškog tribunala dozvoljava takve situacije, ali uz izričito odobrenje Sekretarijata i sudskog veća koje je zaduženo za taj predmet. To znači da smo mi i ranije imali prilika kada su se druge pravosudne institucije, naročito onih iz BiH i Srbije, obratile Haškom tribunalu kako bi imale pristup nekom od optuženih. To je uglavnom činjeno sa zahtevima da ispitaju optuženog, ili da svedoči putem video linka u nekom od domaćih suđenja“, pojasnila je Jelačić.

Nakon izručenja i sedmodnevne izolacije u pritvoru, od nedavno je Ratko Mladić u redovnom pritvoreničkom režimu. Nerma Jelačić objašnjava da to znači da je sada smešten u jedno od tri pritvorenička krila gde se nalazi sa ostalim optuženicima:

„Ima mogućnost da slobodne sate u toku dana provede u zajedničkim prostorijama. Ima pristup domaćoj štampi, medijima, može da koristi prostor za rekreaciju, ima pristup vanjskom poligonu, može se u biblioteci družiti sa ostalim optuženicima...“

Zbog spekulacija advokata Ratka Mladića o njegovom zdravlju, pitali smo da li taj haški opuženik učestvuje u sportskim i rekreativnim aktivnostima u životu pritvorenika u Ševeningenu.

„Detalje ne mogu da iznosim. Ali mogu da vam kažem da je pristup Haškog tribunala i komandira pritvorske jedinice takav da sve optužene na neki način podržavamo da učestvuju u sportskim aktivnostima i telesnim vežbama, i pokušavamo da im dokažemo da bi to za njih bilo korisno. Jer statistika iz naše pritvorske jedinice pokazuje da veliki broj optuženih koji se tu nalaze pati od gojaznosti“, kaže Jelačić.
XS
SM
MD
LG