Dostupni linkovi

Vučureviću ukinut pritvor


Ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću danas je ukinut pritvor u kom je proveo dva i po mjeseca i pušten je da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicijskog postupka, koji je protiv njega pokrenut po molbama za izručenje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Istražni sudija izrekao je međutim Vučureviću mjeru zabrane napuštanja teritorije Srbije i naložio mu da se svakog ponedjeljka i četvrtka javlja sudu, saopćio je danas taj sud.

Vučureviću je oduzeta i važeća i nevažeća putna isprava - lična karta, s obzirom na to da je sud obaviješten od ovlaštenih organa da Vučurević ne posjeduje putnu ispravu - pasoš.

On je upozoren da će mu pritvor ponovo biti određen ukoliko prekrši zabranu suda, ili se u određeno vrijeme ne javi sudu.

Sud još nije odlučio o molbama za njegovo izručenje Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer je istražni sudija 26. maja zatražio neophodnu dokumentaciju od Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali do danas dokumentacija nije dostavljena, javio je Tanjug.

Sudija je objema državama ostavio rok od 30 dana za dostavljanje tražene dokumentacije od dana prijema molbe, napominje se u saopćenju.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je sredinom maja odluke Višeg suda u Šapcu o izručenju i produženju pritvora ratnom gradonačelniku Trebinja jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje i naložio da o molbama Hrvatske i Bosne i Hercegovine za izručenje odluči Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kao isključivo nadležan sud.
XS
SM
MD
LG