Dostupni linkovi

Kacin:Makedonija " gura prst u oko " Grčkoj



Postavljanjem spomenika Aleksandru Velikom usred Skoplja Makedonija "gura prst u oko" susjednoj Grčkoj, koja se u ovom trenutku nalazi u najtežim političkim i ekonomskim iskušenjima posljednjih decenija, ocijenio je potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin.

- Umjesto odmjerene, državotvorne politike u dobrosusjedskom duhu i ispružene ruke, Vlada Republike Makedonije otvoreno i svjesno provocira na štetu evropskih integracija Makedonije. Umjesto da Grčkoj omogući da u očima građana Makedonije dobije status dobrog susjeda i prijatelja, Gruevski svjesno predstavlja Grčku kao najvećeg neprijatelja Makedonije - navodi se u Kacinovom saopštenju.

Takav populistički pristup politički ubija Makedoniju, koja nije daleko od političke krize u kakvoj se našla Albanija, dodaje se.

"Niko nije toliko mudar da objasni da će spomenik koji se danas postavlja morati biti najprije demontiran i sklonjen da bi Makedonija jednom dobila datum za početak pregovora. Kako će to preživjeti ova politička garnitura? Neće preživjeti! Kakvo nepotrebno trošenje novca, političkog kapitala, kredibiliteta države i ugleda političke elite. "Sve u korist svoje štete", poruka je koju Skoplje upućuje svojim susjedima i EU ovih dana, smatra Kacin.
XS
SM
MD
LG