Dostupni linkovi

Medvedev poručuje da se Rusija mora modernizovati


Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev snažno je danas napao mamutsku ulogu koji vlada ima u privredi zemlje i centralizaciju vlasti u Kremlju.

Na ekonomskom skupu u Sankt Peterburgu,predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da velika i rastuća uloga vlade u ekonomiji, korupcija, neprijateljstvo prema
ulagačima i centralizacija vlasti u Kremlju prijete razvoju Rusije i predstavljaju "porez na budućnost koga se mora osloboditi".

Osuđujući centralizaciju vlasti, Medvedev je današnjim govorom investitorima na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu ukazao da želi da se udalji od premijera Vladimira Putina pred predsjedničke izbore iduće godine.

On je ocijenio i da su jačanje državne kontrole privrede i centralizacija u Kremlju koja je sporovedena pod Putinom bili neophodni u ranijem razdoblju razvoja Rusije, posle sloma SSSR-a.

Ali, rekao je ruski predsJednik, "taj ekonomski sistem je opasan za budućnost zemlje".

"Postavka da je vlada uvjek u pravu iskazuje se ili u korupciji ili u korist izabranih preduzeća", rekao je Medvedev. "Moj izbor je drugačiji. Ruskom privredom moraju da dominiraju privatni poslovi i privatni ulagači. Vlada mora da zaštiti izbor i imovinu onih koji su spremni da rizikuju svoj novac i ugled", kaže Medvedev.
XS
SM
MD
LG