Dostupni linkovi

Sanader od Sabora traži platu


Ivo Sanader, koji u zatvoru u Salcburgu čeka izručenje u Hrvatsku, poslao stručnim službama Sabora zahtjev da mu isplaćuju poslaničku platu.

Prema zakonu, bivši hrvatski premijer, koji je prije hapšenja bio poslanik, ima pravo na isplaćivanje plate sve dok nije pravosnažno osuđen.

Kada je u oktobru 2010. aktivirao svoj poslanički mandat, Sanader nije zatražio i saborsku platu, jer je objasnio da ugodno živi od suvlasništva u nekoliko kompanija i od naknada koje dobija kao autor i profesor.

Prema dva zakona koji regulišu obaveze i prava državnih zvaničnika i poslanika u Hrvatskom saboru, zvaničnik ili saborski poslanik u vrijeme boravka u istražnom pritvoru, zatvoru ili na odsluženju kazne zatvora do šest mjeseci, ima pravo da prima punu platu kao i da radi.

S obzirom na to da se bliži kraj mandata ovog saziva Sabora, Sanader će, dok ga ili ako ga ne osude, primati punu platu od oko 2.000 eura do kraja mandata, ali i još šest mjeseci posle toga, dok bi narednih šest meseci primao pola plate.

Sanader čeka odluku suda u Salcburgu o izručenju, a bivši premijer uhapšen 10.decembra prošle godine sada zahtijeva hitno izručenje.

Hrvatska Sanadera tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u nezakonitostima u slučaju kompanije Fimi medija preko koje se isisavao novac iz državnih preduzeća i ministarstava, Hrvatske elektroprivrede i petrohemijskog kombinata Dioki, kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 miliona kuna (oko pola miliona eura) za vrijeme pregovora s Hipo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

Osim toga austrijsko državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije u Beču još nije okončalo istragu protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca preko jedne banke u Austriji.
XS
SM
MD
LG