Dostupni linkovi

Goražde od Crne Gore traži 8 miliona eura odštete zbog poplava


Opština Goražde će račun za štetu od poplave krajem prošle godine ispostaviti Crnoj Gori, a iznos za obeštećenje je 15,5 miliona maraka, odnosno blizu osam miliona eura. Kako navodi TV Federcije BiH, HE „Piva“ nije prilagodila rad visokoj vodi u akumulaciji, što je dovelo do poplave u Goraždu, prenosi Beta.

Poslije višemjesečne analize, Komisija za ispitivanje uzroka decembarske poplave u Goraždu utvrdila je da je do toga došlo zbog neadekvatnog upravljanja režimom rada Hidroelektrane „Piva“.

Analizom je utvrđeno da je normalan protok vode kroz turbine HE Piva prije poplave bio 193 kubna metra u sekundi, a samo sedam sati kasnije se povećao na 850 kubnih metara.

Profesor Vlatko Doleček, predsjednik Komisije za analizu, kazao je da je HE Piva maksimalno iskoristila povećanje obima proizvodnje u vrijeme pojačanog dotoka vode, umjesto da je postupno prznila višak iz akumulacije.

Televizija navodi da „iza svega stoji povećanje obima proizvodnje, a samim tim i zarade“, te da je novembarska proizvodnja električne energije u HE „Piva“ povećana za 54 odsto, a decembarska, u vrijeme poplave, za 108 odsto.

Tokom velikih poplava u decembru prošle godine, voda u akumulacionom jezeru HE „Piva“ dostigla je kritičan nivo. Kako ne bi došlo do značajnijeg prelivanja, iz EPCG je saopšteno da je voda iz akomulacije etažno ispuštana, kako bi se smanjile posljedice poplava koje već ugrožavaju to područje.
XS
SM
MD
LG