Dostupni linkovi

Grčka: Ostavke u vladajućoj stranci PASOK


Dvojica poslanika PASOK-a podnijeli su ostavke, uoči odluke grčkog premijera Jorgosa Papandreua da predloži sastav nove vlade koja treba da dobije povjerenje u parlamentu.

Ostavke poslanika su podnijete poslije neuspjeha u srijedu da se u Grčkoj formira široka koaliciona vlada koja bi podržala oštre mjere štednje koje je predložio premijer Papandreu.

Papandreu je pozvao na jedinstvo poslanike svoje socijalističke stranke PASOK i "da rade zajedno na prevazilaženju krize" u "dramatičnom trenutku" za Grčku i Evropu.

Papandreu, govoreći u poslaničkom klubu tokom kritičnog sastanka sazvanog samo nekoliko sati prije nego što rekostruiše grčku vladu, pozvao je poslanike svoje stranke da "razumiju dramatičnost trenutka" i da "zajedno rade na prevazilaženju krize."

"Pred nama su teški pregovori i naredni dani su od ključnog značaja", rekao je Papandreu, suočen s pobunom među poslanicima svoje stranke koji se protive novom planu mjera štednje čiji je cilj da se osigura drugi paket finansijske pomoći od EU-a i MMF-a.
XS
SM
MD
LG