Dostupni linkovi

Štrajk zaustavio vozove i paralisao Prag



Štrajk čeških sindikata u saobraćaju zaustavio je od ponoći na naredna 24 časa vozove u cijeloj zemlji a međunarodne na granicama Češke i paralisao saobraćaj u velikim gradovima, prije svega Pragu, gdje prvi put u historiji nije krenula nijedna kompozicija praškog metroa.

Sindikalni savezi radnika u saobraćaju organizovali su 24-časovni štrajk s ciljem da natjeraju vladu desnice i centra premijera Petra Nečasa da povuče reformske zakone i paket mjera štednje iz parlamenta i pregovara o njima prvo sa sindikatima, kako bi se eventualno ublažile posljedice po siromašnije Čehe i radnike.

Premijer Nečas je na sastanku "posljednje šanse" jučer ponudio da odloži glasanje u parlamentu o reformi u zdravstvu, ali sindikalnim liderima to nije bio dovoljan ustupak da otkažu današnji protest.

Najviše na svojoj koži štrajk u saobraćaju osećaju Pražani, pošto je vlada umjesto nekih vozova angažovala autobuse privatnih prevoznika a ponudila i armijske, te obezbijedila makar neki prevoz umjesto zaustavljenih vozova.

Pražani su masovno na posao krenuli biciklima a prodavnice u kojima
bicikl može da se pozajmi imaju rezervisanu većinu bicikala za današnji dan.
XS
SM
MD
LG