Dostupni linkovi

Podnet optužni predlog zbog nasilja na gej paradi u Splitu


Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu podnelo je danas optužni predlog protiv 47-godišnjeg državljanina Hrvatske zbog nasilja na gej paradi u Splitu protekle
subote.

Optužnim predlogom D. M. se tereti za krivično delo nasilničkog ponašanja i povrede prava na okupljanje i javni protest.

On je, kako je navelo tužilaštvo na svojim internet stranicama, protekle subote tokom održavanja gej parade u Splitu, u nameri iskazivanja netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije u više navrata vikao: "Ubij, ubij pedera! Majku vam ...! Cigani, cigani!" pritom gestikulirajući pokretima ruku u pravcu učesnika povorke.

To je kod učesnika manifestacije stvorilo strah i osećaj poniženja, a dovelo je do otežanog odvijanja skupa, navodi se u optužnom predlogu.

Za ta krivična dela preti mu zatvorska kazna od šest meseci do pet godina, odnosno za kršenje prava na javni protest maksimalno još godinu dana zatvora.

Policija u Splitu nastavila je i danas s istragom i privodjenjem osumnjičenih za nasilje na gej paradi u tom gradu pošto je u subotu privela 137 huligana.

U subotu je u Splitu održana prva gej parada u kojoj je učestvovalo oko 200 osoba, a istovremeno se na Rivi, gde je bio previdjen glavni program skupa, okupilo i oko 8.000 protivnika te manifestacije.
XS
SM
MD
LG