Dostupni linkovi

IFJ: Zemlje u tranziciji bez socijalnog dijaloga u medijimaU zemljama u tranziciji ne postoji socijalni dijalog u medijskom sektoru, a on je preduslov zaštite prava novinara i poboljšanja kvaliteta njihovog rada, ocenila je
danas članica Izvršnog odbora Međunarodne federacije novinara
(IFJ), Jasmina Popović.

Ona je na raspravi Skupštine Evropske federacije novinara (EFJ) u Beogradu o socijalnom dijalogu u međunacionalnim medijima kazala da je u tom pogledu situacija u Srbiji još goa nego u Hrvatskoj, iz koje ona dolazi, jer je Zagreb blizu članstva u EU kada će morati da primeni evropske standarde.

Ona je posebno ukazala na problem honorarnih saradnika u medijima, koji ne učestvuju u procesima i drugim aktivnostima za ostvarivanje prava, zato što nemaju stalne ugovore i plaše se gubitka posla.

Na situaciju u srpskim medijima ukazao je novinar Politike Radojica DŽunić, koji je rekao da je u toj medijskoj kući pre devet godina bilo 2.000 zaposlenih, dok ih danas ima 430.

Zvaničnik za međunarodna pitanja iz Nemačkog udruženja novinara Mihael Klem ukazao je da se pokušaj EFJ da se u saradnji sa nemačkom medijskom kućom VAC (WAZ) unapredi situacija u medijima na Balkanu, pokazao neuspešnim.

Kako je naveo, sporazum koji je potpisan između EFJ i VAC-a je raskinut, jer nije davao rezultate. Klem je kao jedan od najvećih problema istakao da novinari nisu čak ni obaveštavani o postojanju tog ugovora i njegovom sadržaju.
XS
SM
MD
LG