Dostupni linkovi

Josipović i Kosor traže da se utvrde pravi vlasnici medija



Predsednik i premijerka Hrvatske, Ivo Josipović i Jadranka Kosor složili su se danas da postoje indicije da u pojedinim hrvatskim medijima ima sumnjivog novca i da je neophodno ustanoviti ko su pravi vlasnici medija.

Oni, međutim, nisu želeli da preciziraju o kojim medijima je reč.

Posle sednice Saveta za nacionalnu sigurnost na kojoj se raspravljalo
o dotoku sumnjivo stečenog novca u medije, Jadranka Kosor je najavila da će vlada u narednih deset dana pripremiti izmene nekih od zakona koji se odnose na vlasništvo u medijima.

Predsednik Ivo Josipović rekao je da "postoje indicije" da u pojedinim medijima ima sumnjivog kapitala, a neki postupci se, kako je rekao, već vode.

"Treba da bude jasno da niko iz politike nema ambicije da uređuje medije", naglasio je predsednik Hrvatske.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je uoči sednice Saveta izrazilo očekivanje da će sednica pomoći u razjašnjavanju vlasničke strukture medija.

Jedan od sindikalnih čelnika Ozren Matijašević podneo je krivičnu prijavu protiv medijske kuće Evropa Pres s Holding zbog sumnjive privatizacije i dokapitalizacije splitske Slobodne Dalmacije.

Većinski vlasnik tog nedeljnika je Harald fon Zefrid, švajcarski advokat bez medijskog iskustva, pa se u javnosti spekuliše da je on u stvari list kupio za nekog drugog.
XS
SM
MD
LG