Dostupni linkovi

U Češkoj bez američkog antiraketnog štita



SAD su definitivno odustale od plana da pored Poljske uključe i Češku u svoj antiraketni štiti i smeste u Prag makar centar za rano uzbunjivanje, pošto se još ranije odustalo od varijante da južno od Praga bude smešten ključni element štita
- radar.

"Bila je to odluka obe strane, i američki i češke. Razlog je što je prvobitni plan već pregazilo vreme. Pretpostavljamo nastavak saradnje, za sada na opštem nivou, ali od plana centra se odustalo", kazao je danas u Pragu novinarima češki ministar odbrane Aleksandar Vondra nakon razgovora sa zamenikom ministra odbrane SAD Vilijamom Linom.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg još početkom juna je nagovestio da Češka može da bude potpuno isključena iz američkih planova protivraketne odbrane u Evropi.

"Češka prvo mora da sačeka ishod pregovora SAD i Rusije o protivraketnoj odbrani i na konsultacije u NATO. Tek posle tih razgovora naziraće se jasnije predstava kako Češka može da se uključi", rekao je Švarcenberg posle susreta sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton u Vašingtonu.

Prošle sedmice je i ministar odbrane Vondra rekao da Češka nije zadovoljna "utešnom nagradom" za odustajanje od radara, koju su SAD ponudile u vidu centra za rano uzbunjivanje.
XS
SM
MD
LG