Dostupni linkovi

Grčka paralisana štrajkom



Novi, 24-časovni štrajk protiv mera štednje danas je gotovo paralisao javni sektor Grčke, dok socijalistička vlada počinje bitku da u parlamentu ozakoni nove
reforme za smanjenje troškova koje treba da se održe i posle isteka
njenog mandata.

Bolnice danas rade samo za hitne slučajeve, saobraćaj je u prekidima dok su programi vesti na radiju i televiziji otkazani.

Vlada mora da ovog meseca progura novi program štednje za razdoblje 2012-2015. u vrednosti od 28 milijardi evra, ili da se suoči sa otkazivanjem daljeg finansiranja iz paketa od 110 milijardi evra zajmova za spasavanje od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Da bi odgovorila preuzetim obevezama vlada je odustala od obećanja da neće zavoditi nove poreze i sastavila je četvorogodišnji program privatizacije koji državnoj kasi treba da donese 50 milijardi evra.

Kreditni rejting Grčke pao je na najniže grane i zemlja se održava na površini novcem za spasavanje EU i MMF-a.

U ponedeljak uveče agencija za ocenu boniteta Standard i Purs (Standard 7 Poor's) srezala je rejting Grčke sa B na ČC, čime je Grčku oborila na dno među 131 državom čiju dužničku valjanost vrednuje.

To navodi da grčki kreditorei imaju manje izgleda da dobiju svoj novac nazad nego oni kojima duguju vlade Pakistana, Ekvadora ili Jamajke.
XS
SM
MD
LG