Dostupni linkovi

Gordon: BiH mora funkcionisati kao država


Pomoćnik državnog sekretara SAD Philip Gordon govori na konferenciji o Zapadnom Balkanu „Progres, stagnacija ili regresija" u Sarajevu 14. juna 2011. godine
Pomoćnik državnog sekretara SAD Philip Gordon govori na konferenciji o Zapadnom Balkanu „Progres, stagnacija ili regresija" u Sarajevu 14. juna 2011. godine
BiH je u ozbiljnom zaostatku na putu evropskih integracija u odnosu na susjede, ocijenio je u utorak u Sarajevu pomoćnik državnog sekretara SAD Philip Gordon (Filip Gordon).

Da bi se vratila na pravi put, BiH mora funkcionisati kao država, kazao je Gordon na konferenciji o Zapadnom Balkanu. Ponovio je da SAD ostaju posvećene BiH i pružiće punu podršku daljem razvoju zemlje.

Formiranje vlasti, poštivanje državnih institucija i dejtonskog okvira, te provođenje neophodnih reformi, oblasti su kojima se mora postići napredak, odmah i hitno, poručio je Gordon već na početku svog obraćanja na konferenciji o Zapadnom Balkanu pod nazivom „Progres, stagnacija ili regresija“.

BiH značajno zaostaje za ostalim zemljama u regionu i bez široke koalicione vlasti neće moći donositi odluke neophodne integraciju u EU i NATO, a i ekonomske posljedice biće ozbiljne, kaže Gordon.

Philip Gordon govori na konferenciji u Sarajevu 14. juna 2011. godine

"Svaki dan koji prođe bez vlasti, BiH zaostaje više za susjedima i izlaže se riziku da će skrenuti sa evropskog puta. Neodgovorno je da bilo koja stranka blokira formiranje vlasti zbog maksimalističkih zahtjeva, bez obzira da li je to zahtjev za određenim brojem pozicija u Savjetu ministara, ili za određenim ministarskim imenovanjima. Svi moraju biti spremni za kompromis. Sastaću se danas sa nekim ključnim stranačkim liderima i očekujem od njih da čujem konstruktivne prijedloge kako da se uskoro formira državna vlast," rekao je američki diplomata.

Gordon je naglasio da je razumljiva zabrinutost bh. Hrvata, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BIH za svoj status u Federaciji, ali istovremeno ocijenio nerealnim zahtjeve za trećim entitetom.

Istovremeno, odluku NS RS o raspisivanju referenduma Gordon je ocijenio kao osporavanje države, te naglasio da bh. političari moraju poštovati dejtonski okvir:

"SAD stalno potvrđuju svoju podršku dejtonskom okviru: jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda - da bismo uvjerili sve građane BiH da je njihova budućnost sigurna u okviru BiH i da je cilj funkcionalnija, a ne centralizovanija zemlja, da ispunjava zahtjeve evropskih integracija. Osporavanja dejtonskog okvira koja su došla iz Skupštine RS nisu prihvatljiva i nisu kompatibilna sa evropskim integracijama. Lideri i građani RS moraju odlučiti da li žele imati veze sa SAD i EU."

Pomoćnik američkog državnog sekretara je naglasio da BiH mora provesti reformu Ustava, riješiti pitanje vojne imovine, kako bi se mogla uključiti u akcioni plan za članstvo u NATO-u, te usvojiti zakon o državnoj pomoći i provesti popis stanovništa, što su uslovi za kadidatsko članstvo u EU.

SAD će nastaviti da pomažu, finansijski i politički, ali da bi BiH nastavila svoj evropski put i stigla susjede, to moraju uraditi bh. lideri, sposobni da prave izbor, ali i kompromis za opšte dobro, poručio je Gordon.
XS
SM
MD
LG