Dostupni linkovi

Italija:Berluskoni priznao poraz na referendumu



Italijanski premijer Silvio Berluskoni priznao je poraz na dvodnevnom referendumu na kojem su Italijani masovno odbacili povratak nuklearnoj energiji, privatizaciju sistema za vodosnabdijevanje i imunitet šefu Vlade.

"Očigledno je da je volja Italijana jasna po svim pitanjima ovog glasanja", naveo je Berluskoni u saopštenju izdatom povodom ishoda referenduma.

Prema za sada još nepotpunim rezultatima, ogromna većina Italijana, između 95 i 96 odsto njih, glasala je za ukidanje zakona Berluskonijeve vlade koji se odnose na ta pitanja.

On je ocijenio da "Vlada i parlament moraju da u potpunosti prihvate odgovore s referenduma" i priznao da je izlaznost bila veoma velika, 57 odsto, što "ukazuje na želju građana da učestvuju u odlukama o budućnosti zemlje, a to se ne može ignorisati".

Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da najmanje 51 odsto građana izađe na biračka mjesta, što se u Italiji posljednji put dogodilo 1995. godine. Kako se ocjenjuje, velika izlaznost i poraz premijerovog tabora mogu da oslabe Vladu, koja je već oslabljena porazom vladajuće koalicije na lokalnim izborima prije 15 dana kada je ona izgubila svoje uporište Milano.
XS
SM
MD
LG