Dostupni linkovi

Sveštenici SPC ilegalno u Crnoj Gori


Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da 86 sveštenika SPC u Crnoj Gori nema odobren boravak u toj državi.

Ako SPC ne može da u CG nađe dovoljno sveštenika za vršenje verske službe može za te potrebe angažovati strance, ali samo pod uslovom da se s tim u vezi poštuju zakonske odredbe, saopštio je MUP.

Crnogorski MUP u saopštenju navodi da medju 13 registrovanih verskih zajednica u Crnoj Gori nije evidentirana Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Zato je "vrlo problematična" nespremnost sveštenika SPC u Crnoj Gori da zakonski regulišu svoj status, navodi se u saopštenju MUP-a i dodaje da je problematično i to što ni sama Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije registrovana i što nastoji da ostane mimo zakona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odbacilo ocene mutropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija da crnogorska policija, nedavnom kontrolom boravka stranaca u manastirima i crkvama SPC, "prestravljuje monahe, monahinje i sveštenike". Takvu ocenu mitropolit Amfilohije izrekao je juče u Budvi, gde je predvodio trojičindansku litiju.
XS
SM
MD
LG