Dostupni linkovi

Velik referendumski odziv novi udar Berluskoniju



Italijanski premijer Silvio Berluskoni pretrpeo je novi udarac, nakon prošlomesečnog teškog poraza na lokalnim izborima, jer su se građani u velikom broju odazvali na referendum koji je svim snagama pokušao da potkopa.

Glasanje o četiri pitanja koja su se odnosila na povratak nuklearnoj energiji, privatizaciju vodosnabdevanja i imunitet za vladine ministre, još traje, a velik odaziv već u nedelju, prvoga dana održavanja referenduma, ukazuje na novi težak poraz Berluskonijeve vlade desnog centra.

Po procenama italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova, na referendum se odazvalo više od 50 posto birača, čime je postao validan.

Berluskoni je priznao poraz barem kada je reč o nuklearnoj energiji, izjavivši na pres-konferenciji da je referendum verovatno označio kraj nuklearnoj energiji u Italiji.

Poražavajući rezultati referenduma dolaze u najgorem mogućem trenutku za 74-godišnjeg premijera, koji je suočen sa seksualnim skandalom i trima suđenjima za prevaru te teškim porazom na lokalnim izborima prošli mesec.
XS
SM
MD
LG