Dostupni linkovi

Sporazum o stacioniranju američkih aviona F16 u PoljskojPoljski ministar odbrane Bogdan Klih i američki ambasador u Poljskoj Li Finstajn potpisali su danas u Varšavi sporazum zahvaljujući kome će od 2013. godine na zajedničke vežbe redovno dolaziti američki vojni avioni F16.

Sporazum takođe predviđa da će od 2012. godine u Poljskoj biti razmeštena prva stalno prisutna američka vojna vazduhoplovna jedinica.

Američki vojni lovci F-16 i transportni herkulesi C-130 će svaka četiri meseca iz baze Aviano u Italiji dolaziti na zajednička vežbanja u Poljsku, a u toj zemlji će biti razmeštena jedinica od 30 vojnika za održavanje aviona.

Očekivalo se da će sporazum biti potpisan tokom posete američkog predsednika Baraka Obame Varšavi krajem maja, ali poslednji tehnički detalji dogovoreni su, međutim, tek sada.

Obama je tako prilikom nedavne posete Varšavi samo obznanio da će SAD prvi put za stalno kod svog saveznika razmestiti jednu vojnu jedinicu, da će slati iz Italije avione i takođe potvrdio da će u Poljskoj biti razmeštene mobilne rakete novog američkog antiraketnog štita.

Rusija ne gleda blagonaklono na stacioniranje američkih vojnih aviona, čak i kada dolaze na povremene, ali redovne vojne vežbe u zemlju sa kojom se neposredno graniči.
XS
SM
MD
LG