Dostupni linkovi

Lideri EU čestitali Erdoganu pobedu



Lideri Evropske unije čestitali su danas turskom premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu pobedu njegove stranke na nedeljnim parlamentarnim izborima i izrazili nadu da će biti novog elana u reformama i pregovorima Turske o ulasku u EU.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso.

Oni su ocenili da "taj rezultat otvara put za jačanje demokratskih institucija Turske kao i modernizaciju zemlje u skladu sa evropskim vrednostima i standardima".

Erdoganova stranka proizašla iz islamističkog pokreta, Partija pravde i razvoja (AKP) pobedila je juče na izborima i obezbedila treći uzastopni mandat.

AKP nije, međutim, osvojila dve trećine mesta u parlamentu da bi bez konsultacija sa opozicijom promenila Ustav iz 1980. godine usvojen nakon vojnog puča.

Erdogan je obećao da će nastojati da postigne konsenzus sa opozicijom i civilnim društvom kako bi Turska dobila "novi liberalan Ustav". Međutim, opozicija smatra da će Erdogan tako izmeniti Ustav kako bi kasnije mogao da postane šef države.

Agencija Frans pres podseća da Evropska unija nije pominjana tokom predizborne kampanje pošto, kako dodaje agencija, veliki broj građana više ne veruje u projekat ulaska zemlje u Uniju.

Pregovori s EU su blokirani prvenstveno zbog protivljenja Francuske i Nemačke punopravnom članstvu Turske, ali i zbog političke blokade na Kipru. Ankara odbija da otvori svoje luke i aerodrome grčkom delu Kipra koji je član EU.
XS
SM
MD
LG