Dostupni linkovi

Zukorlić: Nema spora sa SANU



Generalni sekretar novoosnovane Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) Muamer Zukorlić poručio je da se osnivanjem ove institucije nije desilo ništa spektakularno i negativno za Srbiju i srpski narod.

Zukorlić je kazao za beogradski “Danas” da osnivanje Bošnjačke akademije neće naneti štetu ni Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

"Ne vidim dodirnu tačku između SANU i BANU. SANU je institucija države, a BANU institucija bošnjačkog naroda koja je nedržavna, nevladina i koju treba tretirati po Zakonu o udruženju građana", smatra Zukorlić, koji je i muftija Islamske zajednice u Srbiji.

On je članove Srpske akademije nauka i umetnosti pozvao na saradnju.

Zukorlić je ocenio "da svi oni koji ne mogu da se pomire sa kapacitetima bošnjačkog naroda, očigledno nisu kadri da se dostojanstveno suoče sa kapacitetima bošnjačke intelektualne elite".

Usvajanje neustavnog Statuta Vojvodine otvorilo je vrata za antiustavno i antidržavno delovanje ekstremističkih grupa i pojedinaca u Srbiji i za osnovanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) u Novom Sadu, kao i osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) u Novom Pazaru, saopštio je vojvođanski odbor Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.
XS
SM
MD
LG