Dostupni linkovi

Gordon u petodnevnoj posjeti Zapadnom Balkanu



Pomoćnik američke državne sekretarke Filip Gordon danas počinje petodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu, tokom koje će razgovarati sa zvaničnicima u Sarajevu, Beogradu, Prištini i Zagrebu.

Pomoćnik Hilari Klinton, zadužen za Evropu i Evroaziju, u BiH će boraviti 13. i 14. juna, a potom će od 15. do 17. juna posjetiti Srbiju, Kosovo i Hrvatsku, saopštio je Stejt department.

Visoki američki zvaničnik u Sarajevu će razgovarati sa zvaničnicima vlasti i političkim liderima i učestvovati na konferenciji o politici SAD prema Balkanu.

U Beogradu, Prištini i Zagebu Gordon će s "visokim vladinim zvaničnicima i liderima zajednica" razgovarati o "pitanjima od obostranog interesa", piše u saopštenju.

"Jedinstvo SAD-a i Evrope, posebno je kritično u BiH, gdje nacionalistički političari neodgovorno izazivaju samu srž Dejtonskog sporazuma i ugrožavaju funkcioniranje i integritet bosanskohercegovačke države. Bosanski čelnici često stavljaju vlastite interese iznad onih njihovih građana. BiH ne može zauzeti mjesto koje joj pripada u Evropi ako nema državu koja je dovoljno funkcionalna za zahtjeve NATO-a i EU-a. Mi smo, zajedno s našim evropskim saveznicima, posvećeni pomaganju BiH da ispuni te zahtjeve", kazao je Gordon u svom svjedočenju.
XS
SM
MD
LG