Dostupni linkovi

AI:Sramotan nesupeh policije na Paradi ponosa u Splitu


Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal nazvala je u subotu "sramotnim" neuspeh hrvatske policije da adekvatno zaštiti učesnike splitske Parade ponosa.

"Sramota je da policija nije uspela da adekvatno zaštiti učesnike povorke. Vlasti treba da preduzmu odmah istragu o onome što se desilo. Policija mora apsolutno jasno da stavi do znanja da je diskriminišuće nasilje krivično delo i da neće biti tolerisano", rekao je direktor AI za Evropu i centralnu Aziju, Nikola Dakvort.

U saopštenju dostavljenom novinskoj agenciji Beta, Dakvort je poručio da hrvatske vlasti treba da reaguju kako bi sprečile da se slično ponovi i u budućnosti.

"Kao prvi korak, svi politički lideri trebalo bi nedvosmisleno da kažu da svako ima pravo da mirno demonstrira i izražava svoj identitet", poručio je Dakvort.

Prema poslednjim informacijama lokalnih medija, u Splitu je uhapšeno oko 300 huligana koji su napali učesnike gej-parade.

U neredima je povređeno više osoba, od kojih nekoliko novinara i snimatelja. Policija je, prema navodima medija, evakuisala sve učesnike gej-parade. U Povorci ponosa, prvoj takve vrste u Splitu, učestvovalo je oko 200 osoba, a, kako je navela policija, na mestima kojima se povorka kretala dočekalo ih je oko 4.000 građana.
XS
SM
MD
LG