Dostupni linkovi

Njemački institut potvrdio: Kilice graha izvor zaraze E.coli


Klice graha izvor su širenja smrtonosnog bakterijskog oboljenja zbog koga je u proteklih nekoliko sedmica umrlo najmanje 33 ljudi, saopćio je danas njemački vladin zdravstveni institut.

Federalni Institut za procjenu rizika potvrdio je večeras rezultate testova objavljenih u petak, po kome su klice povrća nađene u selu Binenbutel, na sjeveru Njemačke, nosioci zarazne EHEC bakterije (ešerihije koli), tip 0104.

Do sada je 33 ljudi umrlo, a oko 3.000 u 14 zemalja je zaraženo. Testovi su urađeni na paketu povrća koje je izvađeno iz kontejnera za đubre dvoje zaraženih Nijemaca. Farma u selu Binenbutel, za koju se sumnja da je izvor zaraze, od tada je zatvorena, prenosi Tanjug.

Evropski komesar za zdravstvo Džon Dali pozdravio je potvrdu da je otkriven uzročnik zaraze, rekavši da su to potvrdili i laboratorijski rezultati.

"Potrošači i trgovci u EU sada mogu da imaju puno povjerenje što se tiče sigurnosti povrća", kazao je Dali, nakon što je strah od zaraženog povrća evropske farmere koštao stotine miliona eura zbog neprodate robe.

Dali je dodao da će se istraga nastaviti sve dok se ne utvrdi konačna veza između farme u Njemačkoj, prodajnih mjesta i žrtava smrtonosne bakterije.
XS
SM
MD
LG