Dostupni linkovi

Split: Nekoliko povrijeđenih, desetine privedenih na Paradi ponosa


Više osoba, među kojima i četiri novinara, povrijeđeno je tokom današnje "Gej parade" u Splitu, koja je prekinuta nakon što je povorka zasuta kamenjem, petardama, topovskim uradima i bakljama.

Najmanje pet osoba primljeno u bolnicu zbog povreda zadobijenih u sukobima na ulicama, javljaju hrvatski mediji.

Splitska policija saopštila je da je privela 70 osoba, od kojih 50 preventivno prije početka skupa, te da su u toku privođenje još nekoliko izgrednika.

Iz policije navode da je na splitskoj Rivi bilo oko 200 učesnika "Gej parade", koje je na mjestima kojima je povorka prolazila dočekalo oko 4 000 građana.

Prvi incident se dogodio čim je povorka krenula ka Rivi, kada je u Marmontovoj ulici bačen suzavac, a nešto kasnije iz mase okupljenih građana neko je na učesnike "Gej parade" bacio "topovski udar" i suzavac.

Situacija je bila kritična kad je kolona u kojoj su bili i gej aktivisti iz Srbije i Crne Gore stigla na Rivu, na kojoj su organizatori ranije najavili okupljanje i pored zabrane gradskih vlasti.

Gomila ljudi ih je uz uzvike "Ubij pedera", "Nakaze" i "Cigani" zasula bakljama, petardama, kamenjem, saksijama s cvijećem i pepeljarama, zbog čega se kolona povukla dok policija nije udaljila huligane i proširila koridor, odnosno pomakla gvozdene ograde.

Predsjednica Udruženja "Kontra" Sanja Juras rekla je da policija nije obavila svoj posao i da pravo na mirno okupljanje nije ispoštovano.

Učesnike prati i obezbjeđuje oko 500 policajaca iz osam policijskih uprava, a kolonu nadleće i helikopter, a policija sve snima kamerama.

Policija je ranije proglasila skup događajem visokog rizika.
XS
SM
MD
LG