Dostupni linkovi

Sindikati najavljuju nove štrajkove u Grčkoj


Najveći sindikati u Grčkoj pripremaju novi, najveći val štrajkova u ovoj godini kao odgovor na novi program štednje koji je usvojila vlada.

Dvije najveće sindikalne konfederacije - GŠE i ADEDY- koje okupljaju zaposlene u javnom i privatnom sektoru, odlučili su da 15. juna održe 24-satni štrajk, javljaju agencije.

Dva vodeća sindikata, koji imaju oko dva miliona članova - na zajedničkom sastanku u petak popodne dogovorili su se da protestuju i 21. jula u okviru evropskog dana sindikata.

Vlada je, pod pritiskom MMF-a i evropskih finansijskih institucija predložila oštre mjere štednje kako bi ispunila preduslove za dobijanje novih kredita za ekonomski oporavak zemlje koja se našla na ivici bankrota. Predviđeno je dalje smanjenje plata i penzija, povećanje poreza i privatizacija vodećih javnih preduzeća.

Vodeći sindikati najavili su da će održati proteste i tokom usvajanja vladinog programa štednje koje se očekuje krajem mjeseca.

U vladi apeluju na sindikate i opoziciju da prihvate nove mjere štednje jer je to jedini put za izlaz iz dužničke krize kakva se ne pamti u novijoj historiji Grčke.
XS
SM
MD
LG