Dostupni linkovi

U odvojenim napadima u Avganistanu jutros poginulo 17 osoba


U odvojenim napadima u Avganistanu danas je poginulo 15 civila i dva policijska zvaničnika, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

"Petnaest civila je ubijeno, među kojima osmoro djece, četiri žene i tri muškarca kada je vozilo u kojem su se žrtve nalazile naletjelo na bombu ručne izrade", navodi se u saopštenju ministarstva.

Eksplozija se dogodila u distriktu Argandab, vrlo nestabilnoj oblasti u provinciji Kandahar, glavnom uporištu talibanskih pobunjenika. Njihova omiljena metoda borbe je postavljanje mina ili bombi na saobraćajnice koje se aktiviraju na daljinu.

Iako su na meti talibana predstavnici avganistanske vlasti i pripadnici međunarodnih snaga pod komandom NATO (Isaf), najveći broj žrtava gotovo desetogodišnjeg ratnog konflikta u toj zemlji su civili.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u 2010. godinu u Avganistanu je stradalo 2.777 civila uglavnom u napadima talibana, ali i u operacijama koje je izvodio NATO.

Provincija Kandahar je istorijsko uporište talibana čiji su režim 2001. zbacile sa vlasti međunarodne snage. Oni se od tada bore protiv avganistanskih vlasti i oko 130.000 pripadnika međunarodnih snaga koje su raspoređene kao podrška vlastima.
XS
SM
MD
LG