Dostupni linkovi

Gadafi hvali Kongres zbog rasprave o Libiji


Libijski vođa Moamer Gadafi poslao je američkom Kongresu pismo u kojem pozdravlja kritike upućene predsjedniku SAD-a Baracku Obami zbog zračnih napada NATO-a na Libiju, saopštili su zvaničnici u petak.

U pismu u koje je AFP imao uvid Gadafi komentarišedebatu u Kongresu o tome da li je Obama prekršio svoja ustavna ovlaštenja, upućujući američke trupe u sukob bez odobrenja zastupnika.

Gadafi je u pismu, koje nije adresirano ni jednog konkretnog člana Kongresa, napisao da je "s velikim zanimanjem pratio raspravu na Capitol Hillu o učešću SAD-a u NATO-ovim napadima na njegove trupe.

"Uvjereni smo da će istorija prepoznati razum vaše zemlje u raspravama o ovakvim temama", napisao je Gadafi, koji se potpisao kao "komandant velike revolucije".

Predsjedavajući Predstavničkog doma John Boehner potvrdio je da je Gadafijevo pismo primljeno, ali je rekao da se za sada ne može utvrditi je li autentično.

"Ako je autentično, to nepovezano pismo samo potvrđuje da Gadafi mora otići", rekao je Boehnerov portparol Michael Steel.
XS
SM
MD
LG