Dostupni linkovi

Cijena nafte stabilizovana


Cijene sirove nafte stabilizovale su se danas na svjetskim tržištima iznad nivoa od 119 dolara za barel nakon što je Saudijska Arabija počela nuditi više nafte azijskim rafinerijama.

Cijene barela sirove nafte u Londonu za isporuke u julu ostale su tako gotovo nepromijenjene na 119,58 dolara, nakon što su dan ranije dotaknule visokih 120,07 dolara, najvišu nivo od 5. maja.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 67 centi nižoj cijeni od 101,26 dolara.

Vodeći svjetski izvoznik nafte Saudijska Arabija ponudit će u julu više sirove nafte azijskim rafinerijama, kazali su danas izvori iz industrije. To je prvi dokaz da preduzima korake u smjeru jednostranog povećanja zaliha.

"Očekujem da će trgovci početi shvatati što se zapravo dogodilo na sastanku: OPEC više nema kvote, odnosno više ne ograničava proizvodnju i Saudijska Arabija se ponaša u skladu s time, nudeći više nafte azijskim kupcima. Taj bi element danas trebao pritisnuti cijene", kazao je Kristof Baret iz Credit Agricole CIB.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastala se u srijedu i prvi put u desetak godina nije se uspjela dogovoriti o proizvodnoj politici.
XS
SM
MD
LG