Dostupni linkovi

Opovrgnuto da Klinton želi voditi Svjetsku banku


Portparol Hilari Klinton demntovao je da se ona želi kandidovati sa funkciju direktora Svjetske banke.

Britanska novinska agencija Rojters izvijestila je da je američki državni sekretar Hillari Klinton u razgovorima s Bijelom kućom o odlasku iz State Departmenta iduće godine i preuzimanju vođenja Svjetske banke, što je njen portparol Filip Reines odlučno opovrgao.

"100 posto neistinito, Rojters je u krivu", napisao je Reines u e-mailu dnevniku The Washington Post, koji o tome izvještava na web stranici.

Klinton, koje je vodila izjednačenu bitku s Barakom Obamom za predsjedničku nominaciju demokrata 2008., postala je jedan od najuticajnijih članova njegovog kabineta nakon što joj je povjerio mandat državne sekretarke početkom 2009. godine.

Stalna medijska nagađanja da planira novu predsjedničku kandidaturu, Klinton je odbacila, a obznanila je da ne namjerava ostati na čelu State Departmenta duže od četiri godine. Većina političkih analitičara u SAD-u u svoje je dugoročne kalkulacije uključila moguću predsjedničku kandidaturu Klinton na izborima 2016., nakon isteka dva Obamina mandata.

Rojters je pobudio veliki interes s informacijom da njeni saradnici kažu kako je Klinton izrazila zanimanje za vođenje Svjetske banke nakon što aktualnom predsjedniku, Amerikancu Robertu Zeliku, istekne sadašnji mandat, sredinom 2012.
XS
SM
MD
LG