Dostupni linkovi

Hodorkovski prebačen u drugi zatvor


Bivši ruski magnat Mihail Hodorovski, koji je osuđen zbog pronevjere, prebačen je danas iz moskovskog zatvora u drugi zatvor, saopštili su bezbjednosni izvori a njegovi advokati su optužili vlasti da su zanemarile njegov zahtjev za uslovno puštanje na slobodu.

"Hodorovski je prebačen u zatvorsku jedinicu", navodi izvor iz sjedišta ruske službe bezbjednosti.

U zatvoru u Moskvi ranije tokom dana supruzi Hodorovskog i advokatima nije odobrena posjeta jer, kako su saopštile zatvorske vlasti, pripremaju njegovo prebacivanje u drugu ustanovu.

"Ovakav način je nelegalan i nehuman", izjavio je Vadim Kliuvgant, jedan od advokata.

On je dodao da zahtjev za uslovno oslobađanje treba biti razmatrano u Moskvi, ali da ništa nije odlučeno."Osim toga ni advokati ni porodica Hodorovskog nisu obaviješteni o mjestu gdje će on biti prebačen, što je kršenje zakona", naveo je Kliuvgant.

Sud u Moskvi prije dva dana je ocijenio kao neprihvatljiv zahtjev Hodorovskog za uslovno oslobađanje jer advokati nisu dostavili odgovarajuću dokumentaciju.

Hodorovski je krajem maja zatražio uslovno puštanje nakon odsluženja polovine od 13 godina zatvorske kazne.

Sud u Moskvi saopštio je 24. maja da će Hodorovski i njegov poslovni partner Platon Lebedev biti oslobođeni 2016. godine, nakon što je sud smanjio njihovu kaznu sa 14 na 13 godina.
XS
SM
MD
LG