Dostupni linkovi

Gejts oštro o NATO i evropskim saveznicima


NATO savezu prijeti "kolektivna vojna nevažnost" ukoliko evropski članovi ne povećaju vojne budžete i ne postanu "ozbiljni i sposobni partneri u sopstvenoj odbrani", rekao je danas u Briselu ministar odbrane SAD Robert Gejts.

Gejts je u oštrom govoru, posljednjem prije povlačenja sa tog mjesta krajem juna, rekao da su operacije pod vođstvom NATO u Avganistanu i Libiji objelodanile značajne nedostatke u vojnoj sposobnosti i političkoj volji saveznika.

Iako ima više od dva miliona vojnika, ne računajući američke, NATO je imao problema da održi 25.000 do 45.000 vojnika u Avganistanu, rekao je Gejts, "ne samo u čizmama na terenu, već i u ključnim vidovima podrške kao što su helikopteri, transportni avioni, održavanje, obavještajni podaci, nadzor i izviđanje".

"Ovo je ne samo oslabilo sadašnje operacije, već takođe loše utiče na sposobnost NATO da obezbijedi zajedničku savezničku spremnost u budućnosti", ukazao je Gejts.

"Ono što sam predstavio je stvarna mogućnost za mračnu, ako ne i pesimističnu budućnost transatlantskog saveza", uzporotio je Gejts, prenosi agencija AP.

"Takva budućnost je moguća, ali ne i neizbježna. Dobra vijest je da članice NATO, pojedinačno i zajednički, imaju mogućnost da prekinu i preokrenu takav trend i umjesto toga stvore vrlo drugačiju budućnost", dodao je Gejts.
XS
SM
MD
LG