Dostupni linkovi

Mladić će linkom svjedočiti u SarajevuOdbrana haškog optuženika Ratka Mladića prihvatila je da general video-linkom iz Haga svjedoči na suđenju Francu Kosu koji je optužen za genocid u Srebrenici, izjavio je danas Srni Kosov advokat Duško Tomić.

On je dodao da će Mladić biti svjedok odbrane, kada to dozvoli njegovo zdravstveno stanje.

"Mladićeva odbrana smatra da je to u interesu istine i samog Mladića, koji je poručio da nikada i nikome nije izdao naredbu da ubija zarobljenike i civile u Srebrenici", istakao je Tomić.

Tomić je rekao da je Mladićeva odbrana prihvatila da mu se prenesu dva pitanja - u vezi zarobljavanja majki i djece u sarajevskoj opštini Ilidža 19. maja 1992. godine i o oduzimanju 300 tona hrane u novembru 1993. godine na Palama za šta je rečeno da je naredba vojnih vlasti.

Prema njegovim riječima, Tomislav Kovač ,bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekao je istražiocima Haškog suda da je to urađeno po Mladićevoj odluci.

Sud BiH uvažio je prijedlog Kosove i odbrane ostalih optuženih za genocid u Srebrenici da se u ovom slučaju sasluša general Mladić video-linkom iz Haga.

Uz Kosa su za genocid optuženi Stanko Kojić, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja.
XS
SM
MD
LG