Dostupni linkovi

Španski poljoprivrednici će tužiti njemačke vlasti



Španski proizvođači voća i povrća zahtijevaju uvid u dokumentaciju na osnovu koje su zdravstvene vlasti u Hamburgu izdale upozorenje o zaraženosti španskih krastavaca smrtonosnom bakterijom EHEC (Escherichia coli) i najavljuju da će tražiti višemilionske odštete.

Predstavnik španskih poljoprivrednika, advokatska kancelarija "Lindenpartners" je podnijela zahtjev Administrativnom sudu u Hamburgu za uvid u dokumentaciju zdravstvenih vlasti.

Advokat Sabina Pelens je rekla da hamburške zdravstvene vlasti dosad nisu dozvoljavale uvid u dokumentaciju na osnovu koje su izdale upozorenje o zaraženosti španskih krastavaca.

U slučaju da dođe do sudskog spora, kako je rekla, na kraju bi mogla da uslijedi isplata obeštećenja u visini od više miliona eura.

"Frunet", najveći proizvođač i trgovac u španskoj provinciji Malaga pretrpio je velike gubitke od kada je Ustanova za zaštitu zdravlja u Hamburgu izdala upozorenje građanima da se paze španskih krastavaca zbog bakterija EHEC, koje su odnijele više ljudskih života u Njemačkoj.
XS
SM
MD
LG