Dostupni linkovi

Moreno-Ocampo: Gadafi je naređivao silovanja


Portret Moamera Gadafija ispred zgrade Generalnog narodnog kongresa, nakon NATO vazdšnih napada, Tripoli, 06. jun 2011.
Portret Moamera Gadafija ispred zgrade Generalnog narodnog kongresa, nakon NATO vazdšnih napada, Tripoli, 06. jun 2011.
Predstvnici Zapada i arapskih zemlja okupljeni u Kontakt grupi za Libiju razmotriće u Abu Dabiju načine za pružanje pomoći pobunjenicima.

Istovremno iz Libije stižu zabrinjavajuće inforamcije o tome da je libijski lider Moamer Gadafi naređivao kampanju sistemtskih silovanja, što će biti predmet istrage Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Njegov glavni tužilac Luis Moreno-Ocampo saopštio je na osnovu inforamcija kojima rapolaže da je Gadafi naredio masovna silovanja žena, kao jedna od vidova kampanje protiv pobunjeničkih snaga.

Moreno-Ocampo kaže da njegovi istražitelji traže dokaze o navodima da su kupljene ogromne količine viagre za vojnike kako bi lakše napadali žene i time sprovodili 'orkestriranu kampanju silovanja'.

"U pojedinim oblastima imamo nekoliko stotina silovanih ljudi. Pitanje za nas je bilo možemo li pripisati ta silovanja Gadafiju lično, ili je to nešto što se događa u kasarnama i o čemu sami odlučuju određeni ljudi. Tu smo imali oklijevanja. Ali, sada dobijamo neke inforamacije da se Gadafi sam odlučio za metodu silovanja i to je novo. To nikada ranije nije bilo sredstvo za kontrolisanje populacije. Silovanje je novi oblik represije", rekao je Moreno-Ocampo.

On je naglasio da bi na osnovu novih dokaza o masovnom silovanju mogao da zatraži proširenje optužnice protiv Gadafija.

"Sakupljmo još dokaza. Imamo interesantnih dokaza o silovanjima, zbog toga što silovanja u Libiji nijesu bila dio normalne taktike napada na disidente. Sada se, međutim, potvrđuju naše inforamcije, da postoji politika silovanja u Libiji, za one koji su protiv vlasti. I vidjećemo da li nakon odluke sudija, možemo postaviti novi zahjev u kojem bi dodali optužbe za silovanja", rekao je on..

Glavni tužilac Međunrodnog suda u narednih nekoliko dana očekuje odluku sudija o zahtjevu za optužbe za zločine protiv čovječnosti protiv libijskog lidera.

Zapad za ujedinjenu Libiju

Tokom marta, svjetski mediji objavili su svjedočenje Libijke koja je trvrdila da je bila žrtva silovanja Gadafijevih vojnika. Ona se trenutno oporavlja u izbjegličkom centru u Rumuniji.

Na osnovu odluke Savjeta bezbjednosti UN 26. februra Luis Moreno-Okampo preuzeo je istragu o zločinima počinjenim u Libiji od strane Gadafijevog režima .

UN su još tada ukazale na korišćenje sistematskih silovanja kao ratnog instrumenta. Margaret Valstrom specijalni izaslanik UN za istraživanje seksulanog nasilja za vrijem ratnih sukoba, u nedavnom je govoru na univerzitetu Braun u SAD, rekla da je sekusalno nasilje u konfliktima postalo 'izabrano oružje' jer je 'jeftino, tiho i efiksano'.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, Brisel, 08. jun 2011.
"Nijesu potrebne ni bombe ni meci, samo pojedinac sa zločinačkom namjerom i akt seksualnog nasilja nije usmjeren samo na ruiniranje žrtve, mentalno i fizički , već i da pokaže razmjere destrukcije cijeloj zajednici", kaže Valstrom.

U sjenci ovih uzmenirujućih vijesti Kontakt grupa za Libiju razmotriće u Abu Dabiju načine za pružanje pomoći pobunjenicima, dok NATO izražava riješenost da operaciju vodi do kraja, odnosno do svrgavanja režima Gadafija.

Na sastanku 20-ak ministara vanjskih poslova, razmotriće se pitanje pružanja prvenstveno finansijske pomoći libijskom opozicionom Prelaznom nacionalnom savjetu.

Prema jednom visokom američkom zvaničniku, sastanak u četvrtak biće posvećen i periodu posle svrgavanja Gadafija. Zemlja treba da bude 'ujedinjena, demokratska, sa tranzicijom bez sukoba', rekao je zvaničik iz pratnje Hilari Klinton na putu za Abu Dabi.

Kaznene mjere protiv Gadafija

I generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmunsen u srijedu je u Briselu najavio da se prave planovi o post Gadafijevskoj eri.

"Složili smo se da je vrijeme da imamo neki plan za dane nakon konflikta. Gadafi je istorija. Nije više pitanje da li će otići, već kad će otići. Možda će zato trebati sedmice, a možda će se dogoditi i sjutra. I kada ode međunarodna zajendica treba da bude spremna", rekao je on.
Na sastanku u četvrtak u Abu Dabiju biće riječi i o 'kaznenim mjerama protiv ljudi, preduzeća i institucija koje i dalje podržavaju režim u Libiji ili inostranstvu'.

Kontakt grupa za Libiju formirana je 29. marta, a obuhvata zemlje koje učestvuju u operacijama NATO u Libiji.

Na poslednjem sastanku Kontakt grupe 5. maja u Rimu odlučeno je da se formiraju fondovi za pomoć libijskim pobunjenicima.

Nakon višenedjeljnog dvoumljenja, međunarodna koalicija je 19. marta počela bombardovanje Libije u cilju zaštite civila, a vođenje te operacije NATO je preuzeo 31. marta.Operacija je produžena na još 90 dana od karaja juna.

Na sastanku u četvrtak u Abu Dabiju biće riječi i o 'kaznenim mjerama protiv ljudi, preduzeća i institucija koje i dalje podržavaju režim u Libiji ili inostranstvu'.

U međuvremenu, podsjetim,o da je Međunrodni krivični sud u maju tražio nalog za hapšenje za Gadfija, njegovog sina Saifa al-Islama i za Abdulaha el-Sanusija, šefa obavještajne službe. U taj zahtjev nijesu uključeni dokazi o silovanjima jer ih u tom trenutku nijesu imali.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG