Dostupni linkovi

Izbori u Tunisu odloženi za oktobarVlada Tunisa je danas odlučila da za oktobar odloži prve parlamentarne izbore u ovoj severnoafričkoj zemlji nakon što je sa vlasti svrgnut autokratski predsednik Zine El Abidine Ben Ali koji je na funkciji bio decenijama.

Izbori su bili planirani za 24. jul, a biće održani 23. oktobra, jer trenutni uslovi nisu dobri, rekao je premijer Tunisa Beđi Kaid Esebsi nakon današnjeg kratkog sastanka privremene vlade.

Prethodno je nacionalna izborna komisija predložila odlaganje, što je obrazložila potrebom da se glasanje bolje organizuje i da se, pored ostalog, unapredi registracija glasača.

Prema njenim nalazima, tri miliona Tunižana se ne nalazu u bazi podataka glasača, a na stotine hiljada nema nikakvu ili makar validnu ličnu ispravu za legitimaciju.

Ben Ali je vladao Tunisom 23 godine, zemlju je kontrolisala jedna jedina stranka - njegova, koja je bila poznata kao RCD, a koja je zvanično rasformirana nakon ustanka.

Režim Ben Alija je srušen 14. januara, kada su predsednik i njegova porodica nakon jednomesečnih protesta pobegli u Saudijsku Arabiju.
XS
SM
MD
LG