Dostupni linkovi

Holandija blokirala SSP



Holandski parlament nije prihvatio predlog da otpočne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU pre zvaničnog izveštaja Serža Bramerca.

"Nažalost, parlamentarna većina nije prihvatila ovaj predlog", rekao je predsednik Komitet za spoljne poslove Henk Jan Ormel koji je inicirao usvajanje.

Ormel je u izjavi RTS-u, uoči sednice parlamenta, rekao da se u procesu evrointegracija Srbije "mora ići korak po korak". "Srbija je važna evropska zemlja, ali pre učlanjenja potrebno je da pokaže da sledi osnovne vrednosti EU", istakao je Ormel.

Holandija je nastavak evropskih integracija Srbije, pa samim tim i ratifikaciju SSP, uslovljavala punom saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom, odnosno hapšenjem Ratka Mladića.

Naime prema odluci koju je parlament doneo krajem prošle godine, svaki dalji korak Srbije ka Evropskoj uniji mora da bude uslovljen pozitivnim izveštajem haškog tužioca.

Kako je pismeni izveštaj koji je Bramerc podneo Savetu Bezbednosti UN-a bio negativan, jer je pisan pre hapšenja Ratka Mladića a usmeno je preilikom predstavljanja izveštaja 6. juna saradanja Srbije sa Tribunalom ocenjenja pozitivno, Holandija čeka da im stigne zvanična verzija, rečeno je u Demohrišćanskoj partiji.

Očekuje se da Bramercov izveštaj u Parlament stigne u narednih nekoliko dana, a o njemu će se raspravljati 30. juna.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sada je ratifikovalo 18 od 27 parlamenata članica EU.
XS
SM
MD
LG