Dostupni linkovi

Jelačić: Nema potvrde da je Mladić teško bolestanLekarski nalazi do sada nisu potvrdili da bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić ima bolest u završnoj fazi, izjavila je danas portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić.

"Ono što mogu da kažem o tim tvrdnjama prema kojima on ima bolest u završnoj fazi ili tešku bolest, jeste da lekari u pritvoru, prema pravilima, moraju da obaveste o svakoj indiciji da je život u opasnosti", rekla je portparolka na redovnoj konferenciji za novinare u Hagu.

"Do sada ništa slično nije prijavljeno što se tiče Mladića iako je on podvrgnut lekarskim ispitivanjima", dodala je Nerma Jelačić.

Mladiću se u 11 tačaka na teret stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95. On je uhapšen 26. maja u Srbiji, a izručen je Hagu 31. maja.

Mladić je u petak, 3. juna, prilikom prvog pojavljivanja pred sudijama Haškog tribunala rekao da je "teško bolestan".

"Kao što ste mogli da konstatujete prilikom njegovog pojavljivanja pred sudom u petak, čini se da je on zanemarivao svoje zdravlje poslednjih godina skrivanja", kazala je portparolka Tribunala.

Nerma Jelačić je dodala da će biti nastavljena lekarska ispitivanja Mladića.

Mladić je u petak odložio izjašnjavanje o krivici nazivajući navode optužnice "gnusnim", a predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) zakazao je novo izjašnjavanje o krivici za 4. jul.
XS
SM
MD
LG