Dostupni linkovi

Van Rompej: Uskoro završetak pregovora s HrvatskomPredsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej izjavio je danas u Briselu da je Hrvatska na dobrom putu da završi pristupne pregovore s EU u "najbližoj mogućoj budućnosti".

"Sada je na Komisiji da da svoju ocenu, ali sam s razlogom uveren da će ova sedmica doneti dobre vesti", izjavio je, kako prenosi agencija Hina, Van Rompej posle razgovora s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

On je izrazio uverenje da će hrvatsko pristupanje EU pojačati evropsku perspektivu regiona i pohvalio hrvatskog predsednika i njegovog srpskog kolegu Borisa Tadića za njihovu inicijativu pomirenja u regionu.

Hrvatski predsednik je izrazio uverenje da će pregovori biti završeni u junu.

Od 35 pregovaračkih poglavlja Hrvatskoj su ostala još četiri: dva sadržajna (pravosuđe i osnovna prava i tržišna utakmica) i dva tehnička (finansijska i ostala pitanja).

Pojedini svetski, ali i hrvatski mediji juče su najavili da bi predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u petak mogao preporučiti zemljama članicama EU završetak pregovora s Hrvatskom.

U tim će dokumentima će, kako se tvrdi, biti naveden i ciljani datum pristupanja - 1. jul 2013.
XS
SM
MD
LG