Dostupni linkovi

Pronađeno Hitlerovo pismo o JevrejimaCentar Simon Vizental saopštio je da je došao do pisma nacističkog vođe Adolfa Hitlera u kome je prvi put opisano njegovo viđenje odnosa prema Jevrejima i dodao da će ono biti izloženo u Muzeju tolerancije u Los Anđelesu na ulazu u odeljenju o Holokaustu.

U saopštenju Centra se precizira da je pismo iz 1919. napisano šest godina pre nego što je izdata Hitlerova knjiga Majn Kampf.

"Ovo je jedno privatno pismo, mišljenje jednog čoveka, ali se pretvorilo u Magna kartu jedne nacije i skoro da je dovelo do istrebljenja jevrejskog naroda," izjavio je dekan Vizentalovog centra u Los Anđelesu rabin Marvin Hier.

Prema njegovim rečima, važno je da buduće generacije vide da demagozi zaista misle to što kažu i da to i sprovedu u delo ako mogu.

U pismu kucanom na pisaćoj mašini, koje je Hitler potpisao, iznosi se plan za "beskompromisno uklanjanje Jevreja u potpunosti", što se može postići samo pod "vladom nacionalne snage, a nikada pod vladom nacionalne nemoći".

Hitler je u pismu naveo da se "emotivno antisemitizam izražava kroz pogrome" i zahteva legalno oduzimanje prava Jevreja.

Njujork tajms piše da stručnjaci nisu spremni da bezrezervno potvrde autentičnost pisma, jer postoji bar još jedna kopija koja je u državnoj arhivi Bavarske u Minhenu i zbog toga što je dosad bilo više slučajeva falsifikovanja navodnih Hitlerovih pisama i dnevnika.
XS
SM
MD
LG