Dostupni linkovi

Ljajić: Srbija neće zbog Hadžića da bude pod pritiscima



Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da se Srbija, posle hapšenja Ratka Mladića, bliži kraju saradnje s Haškim sudom.

To pitanje će uskoro nestatli sa liste problemam, dodao je on u intervjuu "Glasu Srpske".

On je izveštaj glavnog tužioca za Haškog tribunala Serža Bramerca pred SB UN o saradnji Srbije sa haškim sudom ocenio kao realan i u skladu sa onim što se dogodilo hapšenjem Mladića, dodoajći da je za Srbiju najvažnije da je glavni posao u toj sardnji okončan.

Što se tiče hapšenja preostalog haškog begunca Gorana Hadžića, Ljajić je rekao da neće dozovliti da zbog Hadžića zemlja idućih deset godina bude izložena međuanrodnim prtiscima.

Prema njegovim rečima, Hađžić ima dve mogućnosti.

"Jedna je da se dobrovoljno preda, što bi za njega i njegovu porodicu bilo daleko bolje, jer bi time iskoristio i prava koja daje Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, a samim tim i prava na materijalnu pomoć. Ako se to ne dogodi, pre ili kasnije on će biti lociran i izručen Haškom tribunalu. Nećemo dozvoliti da zbog Hadžića zemlja idućih deset godina bude izložena medjunarodnim pritiscima", poručio je Ljajić.
XS
SM
MD
LG