Dostupni linkovi

SE: Nužna veća pomoć migrantima iz Libije



Komesar za ljudska prava u Savetu Evrope pozvao je danas evropske zemlje da ulože više napora u spasavanju afričkih migranata koji preko mora beže iz Libije.

"Prošlo je vreme kada je (libijski lider Moamer) Gadafi sarađivao sa evropskim vladama u zamenu za pomoć i unosne investicije, kako bi sprečio i one najbeznadežnije azilante da dođu do Evrope", navodi se u pismu komesara Tomasa Hamarberga.

"Evropa ima ulogu u ovoj krizi. Osnovni princip da se pruži pomoć osobma u moru ne odnosi se samo na one putnike čiji brodovi već tonu", smatra komesar.

Hamarberg smatra da je potrebno "značajno ojačati vazdušni nadzor duž libijske obale i šire kako bi se otkrio svaki nesigurni brodić i na vreme spremila akcija spasavanja".

On je dodao da je imajući u vidu vojne operacije koje su u toku, teško održiv izgovor da je takve aktivnosti sada teško finansirati. "Uostalom intenziviranje vojnog sukoba je upravo i pojačalo migraciju iz subsaharske Afrike", napisao je Hamamberg.

On je optužio evropske vlade da su neodgovorne, pasivne i da ne žele da govore o tom problemu, brinući se pre svega kako da "spreče migrante da dođu do obala Evrope a ne kako da im spasi živote".
XS
SM
MD
LG