Dostupni linkovi

Baroso u petak preporučuje završetak pregovora sa Hrvatskom?



Predsednik Evropske komisije Žoze manuel Baroso (Jose Barroso) trebao bi u petak da preporuči članicama Evropske unije završetak pregovora s Hrvatskom, a u tim dokumentima bit ce ukljucen i ciljni datum pristupanja, 1. jul 2013., javlja “Rojters” i još nekoliko svetskih medija.

Zagreb bi nakon toga trebao da dobije jednoglasnu podršku 27 vlada EU-a, od kojih su neke rezervisane prema proširenju.

Konačni dogovor o ciljnom datumu pristupanja mogao bi biti finaliziran pred sastanak na vrhu evropskih lidera 23. i 24. juna, nekoliko dana pre završetka mađarskog predsedavanja Evropskom unijom 30. juna.

Mađarska je svih šest meseci aktivno lobirala za Hrvatsku.

Uspešan kraj zavisiće od pozicije nekoliko zemalja koje su se zalagale za oprez pri evropskom proširenju, pre svega Holandija, ocenjuju svetski mediji.

Razlog njihovog oklevanja su poteškoće s Rumunijom i Bugarskom, zemljama koje su u EU ušle 2007., za koje se smatra da nisu ispunile obećanja dana tokom pristupnih pregovora.

Holandski ministar spoljnih poslova Uri Rozental kazao je da se moraju naučiti lekcije iz prethodnih proširenja. "Slika trenutne situacije nije dovoljna. Moramo osigurati da reforme budu nepovratne i da postoji snažan instrument monitoringa do pristupa. Želimo snažnu politiku osiguranja".
XS
SM
MD
LG