Dostupni linkovi

Tadić: Srbija ispunila obavezu, EU da odradi deo posla



Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Srbija hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića ispunila svoju moralnu obavezu ali i uslov za priključenje Evropskoj uniji, i dodao da i EU sada treba da odradi svoj deo posla.

"Mi smo učinili ono što smo rekli, a hoće li sad i EU učiniti isto", zapitao je Tadić u izlaganju u Centru za evropsku politiku u Briselu.

On je ponovio da očekuje da Srbija krajem godine dobije status kandidata za članstvo i da se odredi datum za početak pregovora koji bi počeli na proleće iduće godine.

Na pitanje o mogućnosti rešavanja odnosa Beograda i Prištine, Tadić je naglasio da se kroz dijalog mogu najpre rešiti tehnička, a potom i ona teža pitanja i dodao da je cilj da se postigne trajno, stabilno rešenje i istorijsko pomirenje između Srba i Albanaca.

Tadić je rekao da hrvatski predsednik Ivo Josipović i on snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne. BiH je "mala Jugoslavija", jako složena zemlja i tamo se ne može nametnuti bilo kakvo rešenje. Samo dogovor tamošnjih Srba, Hrvata i Bošnjaka, po rečima Tadića, vodi raspletu.

“Ja nikako ne namećem bilo kakvo rešenje predsedniku RS Miloradu Dodiku jer bi to bila Miloševićeva metodologija koja je doživela Neuspeh”, dodao je Tadić.

Upitan da li Srbija ima alternativu izvan EU, odnosno u jačem povezivanju sa moćnim zemljama poput Turske, Rusije, Kine, Tadić je rekao da Srbija ima i želi da ima jako bliske odnose sa tim zemljama ali je podvukao da Srbija ne ide u zajednicu s tim državama.
XS
SM
MD
LG